Τι είναι tο Net Metering

Ο τρόπος λειτουργίας του Net-Metering είναι απλός και στηρίζεται στην ιδέα ότι το φωτοβολταϊκό σύστημα είναι συνδεδεμένο απευθείας  με το δίκτυο της Α.Η.Κ.

Γίνεται εγκατάσταση Φωτοβολταικού Συστήματος (ισχύος μέχρι και 5 kW) στην στέγη της οικίας/επιχείρησης  μαζί με την εγκατάσταση καινούργιου αμφίδρομου μετρητή με τον οποίο το σύστημα συνδέεται με το δίκτυο της ΑΗΚ. Η ενέργεια που παράγεται από το Φωτοβολταϊκό σύστημα διοχετεύεται πρώτα στην οικία/επιχείρηση προς κατανάλωση. Εάν η παραγόμενη ενέργεια δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της οικίας, τότε χρησιμοποιείται ενέργεια από το δίκτυο και τις οποίες θα χρεωθεί, εκτός εάν υπάρχουν αποθηκευμένες κιλοβατώρες από προηγούμενους μήνες. Στην περίπτωση που υπάρχει περίσσευμα ενέργειας τότε αυτό διοχετεύεται στο δίκτυο προς αποθήκευση. Η αποθηκευμένη στο δίκτυο ενέργεια είναι διαθέσιμη προς κατανάλωση μέχρι τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς. Εάν δεν καταναλωθεί διαγράφεται.

Στην πιο πάνω εικόνα φαίνονται όλα όσα χρειάζονται για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα Net Metering.

1) Ηλιακά Πάνελ - Φωτοβολταικά : Τα Ηλιακά Πάνελ είναι κατασκευασμένα από Φωτοβολταικά κελιά τα οποία μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε συνεχές ρεύμα κατά τη διάρκεια της μέρας.

2) Μετατροπέας Τάσης:  Ο μετατροπέας τάσης μετατρέπει το συνεχές ρεύμα που παράγεται από τα ηλιακά πάνελ σε εναλλασσόμενο ρεύμα και μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε εξωτερικό τοίχο ή στο γκαράζ.

3) Ηλεκτρικό Πάνελ: Το εναλλασσόμενο ρεύμα από τον μετατροπέα περνά πρώτα από το ηλεκτρικό πάνελ και μετά κατευθύνεται προς το σπίτι για να δώσει ενεργεία στα φώτα και τις συσκευές.

4) Μετρητής : Ο μετρητής μετράει την ενεργειακή κατανάλωση και παραγωγή. Είναι δηλαδή 2 κατευθύνσεων αφού μετράει ανάποδα όταν το σύστημα παράγει περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεστε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αυτή η περίσσεια τώρα ενέργειας που ουσιαστικά αποστέλλεται πίσω στο δίκτυο, αντισταθμίζει την χρήση ενέργειας κατά την διάρκεια της νύκτας.

5) Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας: Το σπίτι σου είναι ακόμη συνδεδεμένο με το δίκτυο. Θα χρειαστείς ναι ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο κατά την διάρκεια της νύκτας, αλλά μην ανησυχείς. Το κόστος θα αντισταθμιστεί από την περίσσεια καθαρή ενέργεια που αποστέλλεις στο δίκτυο κατά την διάρκεια της μέρας.

6) Σύστημα Παρακολούθησης Ισχύος: Μέσω αυτού του συστήματος μπορείς να παρακολουθείς την παραγωγή ενέργειας των φωτοβολταικών σου πλαισίων καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας, επιβεβαιώνοντας έτσι την ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Βίντεο επεξήγησης λειτουργίας Net Metering:

Net Metering Φωτοβολταϊκό Σύστημα - YouTube

Our Greatest Partners

  • WoodnGreen
  • CasaVerde
  • Green Touch
We respect your privacy. Our website is using cookies for 3rd party advertising, analytics, language and user settings. By continuing to browse our site you agree to our use of cookies and Terms and Conditions. That's Fine